Opublikowany przez: Sonia.M 2018-02-28 14:47:12
Autor zdjęcia/źródło: Jak chronić się przed mrozem? Zaprojektowane przez Freepik
Lekarze przestrzegają przed nieodpowiednim ubiorem w czasie mrozów. Szczególnie młodzi ludzie narażają się na choroby, nosząc krótkie kurtki, odkryte kostki oraz zapominając o czapce i rękawiczkach. Narażanie swojego organizmu na przemarznięcie może mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Oprócz spadku odporności i większego zagrożenia infekcjami wirusowymi, wychładzając poszczególne partie ciała, możemy nabawić się schorzeń, które dadzą o sobie znać w przyszłości. Dziewczyny noszące modne od lat krótkie kurtki – wystawiają swoje nerki i podbrzusze na działanie zimna. Takie zachowanie grozi zapaleniem nerek i jajników, a w przyszłości problemami z płodnością. Z kolei prezentowanie zimą gołych kostek, co często widuje się na ulicach, skutkuje wychłodzeniem i bólami reumatycznymi, nasilającymi się z wiekiem.
Lekarze zrzeszeni w PPOZ, w związku z mrozami w Polsce, przypominają nam zasady, które pomogą przetrwać zimę w dobrym zdrowiu.
Po pierwsze pamiętajmy o tym, by w mroźne dni ubierać siebie i dzieci „na cebulkę”. Gdy pod kurtką znajduje się kilka warstw odzieży – wytwarzają się między nimi warstwy powietrza, które stanowią świetny izolator.
Głowa, szyja, dłonie – szczególnie powinniśmy chronić te partie ciała. Nie nosząc czapki, szalika i rękawic tracimy bardzo dużo cennego ciepła. Silnie narażone na przemarznięcie są również stopy – pamiętajmy o odpowiednim, nieprzemakalnym obuwiu oraz noszeniu skarpet (najlepiej wełnianych).
Nasza skóra podczas mrozów jest często podrażniona i wysuszona. Możemy uniknąć negatywnego wpływu warunków atmosferycznych, używając ochronnych kremów do twarzy (zwróćmy uwagę na to, by zawierały filtr UV) oraz pielęgnacyjnych pomadek zabezpieczających delikatną skórę ust.
Zimą mamy większy apetyt i ochotę na tłuste, sycące potrawy. Wynika to z większego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Musimy zmagać się z niskimi temperaturami, a prosto rzecz ujmując – energia z pokarmów przetwarzana jest na ciepło, które nas ogrzewa. Jednak zamiast wybierać słodycze i kaloryczne dania, warto sięgnąć po produkty, które dostarczą nam większej ilości witamin i minerałów. Zbilansowana zimowa dieta powinna obfitować w owoce i warzywa (również mrożone). Białka i węglowodanów złożonych dostarczą nam ryby, chude mięso wieprzowe oraz drób. Postawmy także na kasze, które są sycące i bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik. W mroźne dni, warto zadbać również o to, by w naszej diecie znalazły się naturalne antybiotyki, które wzmocnią odporność organizmu: czosnek, miód i imbir. Aby się rozgrzać, możemy dodawać do dań większą ilość chili i cynamonu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.